Demonstration av satellite-tracker

Sedan i vintras har det snickrats för fullt på onsdagsträffarna. Max SA7AHE, Daniel SM7YSA och Rasmus SA1CCR har varit flitiga och byggt på en enkel Az-El-rotor (azimuth-elevation) för att automatisk följa satelliter över himlavalvet med en 70-cm antenn, donerad av vår sekreterare Ulf. På det senaste månadsmötet demonstrerades projektet av vår ordförande Daniel.

Allt är byggt av delar från skrotlådan och har alltså inte kostat en krona, men även sett till delar är kostnaden endast några enstaka hundralappar. Styrningen görs med hjälp av en egenutvecklad app för Android surfplattor (men fungerar även i smartphones). Interaktionen mellan stegmotorer och surfplattan görs med interfacekortet IOIO-OTG som finns att köpa från kina för en hundralapp. Nuvarande version av appen interagerar över USB-OTG (”USB on the go”), men IOIO-OTG har även stöd för kommunikation via Bluetooth om man kompletterar med en BT-dongle.

Appen använder dagsaktuella Norad TLE från CelesTrak, vilket är så kallade Kepler-koordinater för satelliter i omlopp. Med hjälp av ett kodbibliotek portat till java som generöst försetts av Marcel VK2CEL, kan man konstant få ut aktuell höjd och rotation till satelliten relativt till ens nuvarande GPS-koordinater.

Antennen är en 70-cm antenn främst tänkt för mottagning av telemetri-data från satelliter, vilka konstant sänder ut packets med information om höjd, position, batteriladdning osv. Man kan även ladda ner så kallad SSTV från bland annat Antelsat, vilket är bildöverföring över radio.

En del testning och buggfixar återstår, sedan är det tänkt att planera in en kväll med öl, grillning och satellitmottagning långt in på småtimmarna.

Komplett källkod för appen finns uppladdad på GitHub: android-sat-tracker

 

Posted in Nyheter.